Η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε στην Κύπρο η Μαρίνα Λάρνακας!

Η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε στην Κύπρο η Μαρίνα Λάρνακας!

Η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε στην Κύπρο η Μαρίνα Λάρνακας!

Ιστορική ημέρα για την Λάρνακα και τους δημότες της χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης την σημερινή (08/04/2022) κατά την τελετή επίδοσης του κλειδιού του λιμανιού Λάρνακας.

Όπως ανέφερε, πρόκειται για την μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Κύπρο, με εκτιμώμενη συνολική δαπάνη 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται πως σε πλήρη ανάπτυξη του έργου, θα δημιουργήσει 4 χιλιάδες και πλέον θέσεις εργασίας.

Τόνισε πως αυτή η αναβαθμισμένη ταυτότητα θα προσδώσει στο τουριστικό μας προϊόν, τα πρόσθετα, πέραν των επενδύσεων, εκτιμώμενα οφέλη για την οικονομία, τα οποία υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως κατά την περίοδο πλήρους ανάπτυξης.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του ΠτΔ:

Η σημερινή μέρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και έτσι είναι, μια ιστορική μέρα για την πόλη της Λάρνακας και τους δημότες της, και όχι μόνο, αλλά και για την Κύπρο ολόκληρη, αφού το μεγαλεπήβολο έργο που συνδέεται με την αναμόρφωση της περιοχής, στην οποία θα αναπτυχθεί το λιμάνι και η μαρίνα Λάρνακας δεν παίρνει μόνο σάρκα και οστά, αλλά θα συμβάλει με την υλοποίηση στην πρόοδο της Λάρνακας και όλης της επικράτειας.

Και δεν μπορώ παρά να δηλώσω την ευαρέσκεια της Πολιτείας, αφού με την εν λόγω ανάπτυξη ικανοποιείται ένα ακόμη, απόλυτα δικαιολογημένο για δεκαετίες, αίτημα του Δήμου Λάρνακας.

Είναι αρκετό και μόνο να αναφέρω ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Κύπρο, με εκτιμώμενη συνολική δαπάνη 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε πλήρη ανάπτυξη του έργου.

Επιπλέον των εργασιών αναβάθμισης, επέκτασης, λειτουργίας και συντήρησης, τα έργα, ανάμεσα σε άλλα, αφορούν στην ανάπλαση του οδικού δικτύου και τη δημιουργία υποδομών οικιστικής, εμπορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής χρήσης.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι, πέραν της δημιουργίας τεσσάρων και πλέον χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και την αναβαθμισμένη ταυτότητα που θα προσδώσει στο τουριστικό μας προϊόν, τα πρόσθετα, πέραν των επενδύσεων, εκτιμώμενα οφέλη για την οικονομία, υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως κατά την περίοδο πλήρους ανάπτυξης.

Το καίριας σημασίας έργο της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, έρχεται να προστεθεί στην εμφανώς αναζωογονημένη εικόνα που παρουσιάζει η πόλη τα τελευταία χρόνια.

Αναζωογονημένη εικόνα, η οποία προκύπτει σαν αποτέλεσμα της υλοποίησης πληθώρας αναπτυξιακών έργων, τα οποία αναδιαμορφώνουν εξ ολοκλήρου τη Λάρνακα, συνεργώντας δυναμικά στη μετατροπή της σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.

Σε μία πόλη που αποτελεί πλέον ελκυστικό τόπο διαβίωσης, επιχειρηματικής, εμπορικής και τουριστικής δραστηριοποίησης.

Είναι για αυτόν τον λόγο, που θα ήθελα να τονίσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μας, αφού η σημαίνουσα αυτή αναπτυξιακή ώθηση των τελευταίων χρόνων, οφείλεται – και το τονίζω – στη στενή συνεργασία μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και τοπικής αυτοδιοίκησης, οφείλεται στη στενή συνεργασία μεταξύ ενός εμπνευσμένου Δημάρχου, αλλά και ενός ικανοτάτου Δημοτικού Συμβουλίου που βοήθησαν, έτσι ώστε μέσα από τη συνέργεια, την ωριμότητα των έργων να μας επιτρέπεται χρηματοδοτώντας τα να εκτελούνται έργα που για δεκαετίες ήταν είτε στα αζήτητα είτε λόγω αδυναμίας από πλευράς κεντρικής κυβέρνησης και ενδεχομένως τοπικών Αρχών να μπορούν να συνδυαστούν για να προσφέρουν αυτό που χρωστούμε στους πολίτες. .

Για να αντιληφθείτε το εύρος της απόδοσης της συνεργασίας, είναι χαρακτηριστικό πως όσον αφορά το Δήμο Λάρνακας, από το 2015 και εντεύθεν ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης έργα συνολικού ύψους 141 εκατομμυρίων ευρώ. Και αναφέρομαι στα έργα για τον Δήμο Λάρνακας.

Το εύρος των έργων δεν μου επιτρέπει να απαριθμήσω το καθένα από αυτά, αλλά επιτρέψετε μου να τονίσω πως το πλέον σημαντικό είναι το γεγονός πως ικανοποιήθηκαν πάγια και διαχρονικά αιτήματα των Λαρνακέων τα οποία για διάφορους λόγους εδώ και δεκαετίες έμεναν στην αδράνεια.

Και δεν αναφέρομαι μόνο στο συγκεκριμένο έργο, ένα έργο που μόνο η επένδυση αναδεικνύει το εύρος των οικονομικών ωφελημάτων προς την πόλη χώρα, αλλά και σε συνδυασμό με το λιμάνι, στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων των πετρελαιοειδών που αναμένεται να δώσει μια νέα πνοή ανάπτυξης σε μια χρόνια υποβαθμισμένη περιοχή. Αν αναλογιστείτε την ανάπτυξη του λιμένος και της μαρίνας με μια έκταση πλέον ακτής οκτώ και πλέον χιλιομέτρων, αντιλαμβάνεστε τις διαστάσεις που προσλαμβάνει και αναβαθμίζει την πόλη της Λάρνακας.

Αναφέρω ενδεικτικά σε έργα ως ακολούθως:

Ø Στην ανέγερση νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Λάρνακας.

Ø Στην παραχώρηση κτιρίων του παλαιού Νοσοκομείου για στέγαση του Δημοτικού Μεγάρου της Πόλης.

Ø Στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων των πετρελαιοειδών που αναμένεται να δώσει νέα πνοή ανάπτυξης σε μια για χρόνια υποβαθμισμένη περιοχή.

Ø Στην ολική αναμόρφωση του αστικού κέντρου της Πόλης, με σημαντικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί, όπως, μεταξύ άλλων:

● Δημιουργία πολυχώρου Δημιουργικότητας, πολυχώρου κοινωνικής πρόνοιας και απασχόλησης και πολυχώρου νεολαίας.

● Ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου Λάρνακας.

● Κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Λαζάρου.

● Αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς.

● Δημιουργία υπαίθριας αθλητικής υποδομής στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου.

● Νέες εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας.

● Ανάπλαση οδών και επίστρωση σημαντικών οδικών αρτηριών.

Αλλά ακόμα και τα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα που ήταν απολύτως αναγκαία σε μια πόλη που κατά τη διάρκεια του χειμώνα πλημμύριζε. Ελπίζω ότι με τα έργα που ήδη εκτελούνται και αυτά που θα κατασκευαστούν θα απολαμβάνετε μια σύγχρονα καθόλα ανανεωμένη πόλη όπως στις παλιές δόξες της Λάρνακας. Αυτή είναι η βούληση, η επιθυμία, ο στόχος της στενής συνεργασίας με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Την ίδια στιγμή, βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης εξίσου σημαντικά έργα, όπως:

● Τρίτη φάση βελτίωσης του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας. Ένα πάρα πάρα πολύ σημαντικό έργο ανάπτυξης, αφού συνδέει το λιμάνι, τη μαρίνα με τη νέα ακτή της Λάρνακας.

Θα υπάρξει ευκαιρία να αναφερθούμε εκτενώς σε όλα, αφού θα πραγματοποιήσω περιοδεία απολογισμού του έργου μου, παραμένουν ελάχιστοι μήνες προ της λήξης της θητείας μου.

Τα πιο πάνω, λειτουργώντας προς την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, καθιστούν απολύτως σαφή τα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τη συνεργασία κεντρικής και τοπικής εξουσίας, και θέλω να το τονίσω.

Όπως έχω πολλάκις σημειώσει, θα ήθελα να σας επαναβεβαιώσω ότι πάντοτε στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του Κράτους, των ευρωπαϊκών κονδυλίων, της αξιολόγησης των έργων που μπορεί να συγχρηματοδοτηθούν που εξαρτώνται πάντοτε από τις δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αν έχουν ωριμάσει τα έργα, θέλω να θεωρείτε δεδομένη τη στήριξη της Κυβέρνησης στα ώριμα προς υλοποίηση έργα.

Μια δυνατότητα, η οποία θα προσλάβει ακόμη περισσότερες διαστάσεις, ύστερα και από την ψήφιση της μεγάλης μεταρρύθμισης που από κοινού σχεδιάσαμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Και σας ευχαριστώ θερμά, φίλε Δήμαρχε, ως Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων, που είχατε σημαντική συμβολή στο να επιτευχθεί επιτέλους αυτή η μεταρρύθμιση. Μπορεί να μην ικανοποιεί πλήρως τις προδιαγραφές ή τις μελέτες. Όμως, έγινε ένα άλμα, ένα πρώτο βήμα, ενδεχόμενα στο μέλλον να απαιτηθεί να γίνουν τροποποιήσεις – έτσι πάντοτε συμβαίνει όταν γίνονται οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Στην αρχή με δισταγμό, στη συνέχεια, αφού κατανοηθεί η σημασία, με τόλμη ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Είναι μια μεταρρύθμιση που θα δώσει, επιτέλους, την ικανότητα στις διοικήσεις των δήμων και κοινοτήτων να ανταποκριθούν με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια στις απαιτήσεις και ανάγκες των δημοτών.

Ευελπιστώ πως και μια σωρεία άλλων μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων που εκκρεμούν στη Βουλή θα τύχουν της ανάλογης αντιμετώπισης από τα κόμματα, ανεξάρτητα αν στηρίζουν ή αντιπολιτεύονται την Κυβέρνηση. Έτσι είναι η δημοκρατία, αλλά είμαι βέβαιος ότι καμιά των πολιτικών δυνάμεων δεν διανοείται να αρνηθεί να υιοθετηθούν μέτρα που είναι προς όφελος του συνόλου του λαού, και από το σύνολο του λαού προέρχονται βεβαίως και οι πολιτικές δυνάμεις.

Όπως έχω προαναφέρει, η σημερινή μέρα αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο για τη Λάρνακα και τους δημότες της, καθώς το έργο ανάπτυξης του Λιμανιού και της Μαρίνας θα δώσει νέα πνοή στην ανάπτυξη της πόλης, και όχι μόνο.

Για αυτό και για ακόμη μια φορά θα ήθελα να επαινέσω όλους όσοι εργάστηκαν για την επίτευξη της συμφωνίας, είτε πρόκειται για το Υπουργείο ή την ομάδα εργασίας, δεν θα κάνω ειδικότερη αναφορά, αλλά θα αναφερθώ στους τολμηρούς επενδυτές που με όραμα τόλμησαν να επενδύσουν ώστε να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, όπως ο Πάνος Αλεξάνδρου και ο Εγιάλ Μπεν Νταβίντ που είναι ο CEO της κοινοπραξίας, που με τη δική τους πρωτοβουλία, το δικό τους όρμα και τη δική τους τόλμη βάζουν τη σφραγίδα τους στην ανάπτυξη της πατρίδας μας και ιδιαίτερα στην ανάπτυξης της αγαπημένης πόλης της Λάρνακας.

Εύχομαι καλή επιτυχία που δεν θα είναι μόνο δική σας, αλλά και της πατρίδας μας.

admin