Ανοίγει ο δρόμος για πανεπιστημιακή σχολή στη Λάρνακα

Ανοίγει ο δρόμος για πανεπιστημιακή σχολή στη Λάρνακα

Ανοίγει ο δρόμος για πανεπιστημιακή σχολή στη Λάρνακα

Με την έναρξη τον Σεπτέμβριο μεταπτυχιακού προγράμματος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα, σηματοδοτείται η ανάπτυξη μιας πολύπλευρης συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΠΑΚ και του Δήμου Λάρνακας.

Λίγες εβδομάδες μετά το ναυάγιο της δημιουργίας Πανεπιστημιακής Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας στη Λάρνακα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, λόγω κόστους, ο Δήμος Λάρνακας ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασίας με το ΤΕΠΑΚ, που θα προσφέρει από τον Σεπτέμβριο το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στα Ναυτιλιακά και Χρηματοοικονομικά.

Η συνεργασία στην ουσία είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής στην πόλη, με τις δύο πλευρές να αρχίζουν άμεσα συζητήσεις, μέσω ομάδων εργασίας, για να αποφασιστεί πού θα γίνει και σε ποιον τομέα θα αφορά. Παράλληλα, το ΤΕΠΑΚ θα ξεκινήσει συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας CMMI και θα προσφέρει προγράμματα διά βίου μάθησης στη Λάρνακα.

Τα μαθήματα για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, που θεωρείται ένα από τα πιο πετυχημένα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, θα γίνονται στον πανέμορφο Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και παραχωρήθηκε γι’ αυτό τον σκοπό από τον Δήμο Λάρνακας. Βραχυπρόθεσμος στόχος των δύο πλευρών, είναι να προσφερθούν και άλλα μεταπτυχιακά προγράμματα από το ΤΕΠΑΚ και το CMMI, με τον μακροπρόθεσμο να είναι η δημιουργία νέας ακαδημαϊκής σχολής.

Ήδη, ο Δήμος Λάρνακας έχει ετοιμάσει προτάσεις με σχολές που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στην πόλη, καθώς και για τους χώρους όπου μπορούν να στεγαστούν. Ανάμεσα σε αυτούς είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» και οι εγκαταστάσεις των παλαιών διυλιστηρίων της πόλης, στον δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας. Πρόκειται για μία περιοχή με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, λόγω της μετακίνησης των πετρελαιοδεξαμενών, η οποία φιλοδοξεί να γίνει, μεταξύ άλλων, πόλος έλξης ακαδημαϊκών ιδρυμάτων από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Η ανακοίνωση της συνεργασίας του Δήμου Λάρνακας και του ΤΕΠΑΚ, έγινε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στον Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού, στην παρουσία όλων των βουλευτών της πόλης, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και τοπικών παραγόντων.

Μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου, ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Παναγιώτης Ζαφείρης, ανέφερε πως με τον Δήμο Λάρνακας κάνουν το επόμενο βήμα στη μεταξύ τους συνεργασία με τη διάθεση του πρώτου προγράμματος σπουδών του ΤΕΠΑΚ.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε πως η συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ είναι άκρως σημαντική για τη Λάρνακα, σημειώνοντας ότι αυτή τη φορά όλα γίνονται με τη βούληση κάποιου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

admin